Miałam 10 saszetek probiotyku, zużyłam 9 i pomyślałam, że skoro z jednej saszetki można zrobić jogurt, to mogę w ten sposób przedłużyć kurację przy niewielkim koszcie. Nie wiedziałam tylko, czy taki jogurt mi się uda. Trzeba było sprawdzić praktycznie.
Domowy jogurt
Sprawdziliśmy. 🙂 Nie tylko się da, ale też jogurt jest gęsty i smaczny! Co do smaku, w mojej ocenie jest nieco bardziej kwaskowy, ale w niczym to nie przeszkadza. A może nawet jest zaletą? Można dodać do jogurtu dowolne dodatki i na pewno będą nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.
Aby zrobić jogurt z probiotyku, potrzebujesz następujących składników:
- 1,5 litra mleka (najlepiej pełnego)
- saszetkę probiotyku lub zakwaskę, może być też 100 g dobrego jogurtu probiotycznego
Nie znając efektu tego eksperymentu, na wszelki wypadek daliśmy ok. dwóch łyżek jogurtu naturalnego.
Instrukcja:
Pasteryzuj mleko przez podgrzanie do 85 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Odstaw mleko do ostygnięcia do około 38-40 stopni Celsjusza.
Dodaj rozprowadzony w małej ilości letniego mleka probiotyk, jogurt probiotyczny lub zakwaskę i dokładnie wymieszaj.
My robimy jogurty w dobrym, trzymającym ciepło garnku ze stali szlachetnej, dodatkowo otulamy go kołderką w tapczanie. Po 8-10 godzinach jogurt jest gotowy.
Przechowujemy jogurt w lodówce, w szklanych butelkach po mleku. Ważne, aby miała szeroką szyjkę, bo może być problem z wylaniem zawartości.
Komentarze
Prześlij komentarz